Sita Falkena exposeert sieraden bij Kunstuitleen Zwolle

do 01 jun t/m

ma
31 jul

Sita Falkena exposeert sieraden bij Kunstuitleen Zwolle

Vanaf 1 juni exposeert Sita Falkena bij Kunstuitleen Zwolle met een deel van haar collectie kunstsieraden.

Oude Afrikaanse muziekinstrumenten vormden bij deze collectie een onuitputtelijke bron van inspiratie. De expositie van Sita is te zien tot en met 31 juli 2017.
Het nieuwe werk van Sita Falkena is een zoektocht naar vrijheid in gebruik van materiaal en techniek, waarbij zij zich steeds weer verwondert, verrast, ontroert, worstelt en nieuwe inspiratie opdoet.
Met name de kleinere Afrikaanse instrumenten – die op het lichaam werden gedragen – vormen een bron van inspiratie. De instrumenten werden gebruikt als dansattribuut om het ritme te benadrukken bij ceremoniële, religieuze en genezingsrituelen. Ook hadden zij een functie als signaalinstrument tijdens oorlogen, als afweer tegen boze geesten en als waardigheidstekens voor vorsten.
De instrumenten werden gemaakt van metaal in combinatie met plantaardig materiaal zoals kalebassen, palmblad, hout, bamboe, gedroogde zaaddoppen en pitten en dierlijk materiaal zoals vlindercocons, schildpad, koeienhuid, slangenhuid en staarten van dieren. “De rijke verscheidenheid aan materialen en de ingenieuze bevestigingstechniek is verbluffend”, aldus Sita.
Sita Falkena (1957) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam aan de afdeling metalen en kunststoffen. Sita’s werk is fijn van tekening en structuur. Vaak werkt ze in zilver gecombineerd met parels en kleur in de vorm van gekleurd glas, lint of garen. Sierlijk en tegelijk ook ingehouden vormgegeven. Het werk is licht, fris en heel draagbaar.
 

© 2017 - RTV ZOo - Powered by: HPU internet services